How To Make White Chicken Karahi

Chicken White Karahi 

Chicken White Karahi is a Pakistani dish that is cooked especially on special occasions. This is a delicious dish made with meat, yogurt and some spices. So try the wonderful homemade recipe and make your food better. This recipe for Chicken White Curry is simple and the combination of flavors in it gives you the power to cook it easily at home.

Ingredients:

Chicken, in bone - 1/2 kg, cut into medium small pieces

Oil - 3-4 tbsp.

Whole Spices - Green Cardamom - 3, Clove - 3, Cinnamon Stick - 1 Inch, Broken

Ginger Garlic Paste - 1.5 tbsp.

Green Peppers - 4, crushed in a mortar and pestle

Yogurt - 1/2 cup, beaten

Cumin or powder - 1/2 - 3/4 piece

Coriander Powder - 1.5 tsp

Cashew powder or paste - 1 tbsp. (optional)

Pepper powder - 1/2 teaspoon

Heavy Cream / Fresh Cream 4-5 tbsp.

Hot Spice Powder - 1/2 teaspoon

Green Chilies - 3, chopped diagonally

Sugar - 1 pinch, to balance the flavors

Kasuri methi - 1-2 pinches

Salt - to taste

Red pepper - 1 tbsp., chopped

Ginger, Julien - 1/2 - 3/4

Butter - 1 tablespoon, optional

Method

Heat 3 to 4 tablespoons oil in a pan over medium heat. Add whole 3 spices and stir for a few seconds until fragrant. Add the chicken pieces and cook for 6 to 8 minutes until they change color and turn light brown.

Add ginger garlic paste, green chili paste and cook for 2 to 3 minutes till their raw smell disappears. Bring the heat to medium. Mix yogurt, cumin, coriander powder, cashew powder, pepper powder and salt. Mix well. Cook for a few minutes. Cover and cook over medium heat for 15 minutes until the moisture almost evaporates, the oil separates and the chicken is not fully cooked.

Check the taste of salt. Add heavy cream, hot spice powder, chopped green chilies, a pinch of sugar and Kasuri methi . Cook over low heat for 1-2 minutes, turning off. Sprinkle with red pepper and chopped ginger. Serve immediately with bread, chapatti or cumin rice. it's awesome. Try

For a smoky flavor - place a small bowl inside the cooked chicken pan. Heat the charcoal on the fire for 4-5 minutes. Place it in a steel pot and pour a tablespoon of ghee over it. Immediately cover the pan with a lid. After a minute or two, remove the charcoal. Serve immediately.

اجزا 

چکن، ہڈی میں - 1/2 کلو، درمیانے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ

تیل - 3-4 کھانے کے چمچ

سارا مصالحہ - ہری الائچی - 3، لونگ - 3، دار چینی کی چھڑی - 1 انچ، ٹوٹی ہوئی

ادرک لہسن کا پیسٹ - 1.5 چمچ

ہری مرچیں - 4، مارٹر اور کیسل میں پیس لیں۔

دہی - 1/2 کپ، پیٹا ہوا

زیرہ یا پاؤڈر - 1/2 - 3/4 ٹکڑا

دھنیا پاؤڈر - 1.5 چائے کا چمچ

کاجو پاؤڈر یا پیسٹ - 1 چمچ (اختیاری)

کالی مرچ پاؤڈر - 2 چائے کا چمچ

بھاری کریم / تازہ کریم - 3-4 کھانے کے چمچ

گرم مسالہ پاؤڈر - 1/2 چائے کا چمچ

ہری مرچیں - 3، ترچھی کٹی ہوئی

چینی - 1 چٹکی، ذائقوں کو متوازن کرنے کے لیے

قصوری میتھی - 1-2 کلکس

نمک - حسب ذائقہ

لال مرچ - 1 چمچ، کٹی ہوئی

ادرک، جولین - 1/2 - 3/4

مکھن - 1 چمچ، اختیاری

طریقہ

ایک سوس پین میں 3 سے 4 کھانے کے چمچ تیل کو درمیانی آنچ پر گرم کریں۔ پورے نمبر 3 مصالحے شامل کریں اور خوشبودار ہونے تک چند سیکنڈ تک ہلائیں۔ چکن کے ٹکڑوں کو شامل کریں اور 6 سے 8 منٹ تک پکائیں جب تک کہ وہ رنگ بدل کر ہلکا براؤن نہ ہوجائیں۔

ادرک لہسن کا پیسٹ، ہری مرچ کا پیسٹ ڈالیں اور 2 سے 3 منٹ تک پکائیں جب تک کہ ان کی کچی بو ختم نہ ہوجائے۔ گرمی کو درمیانے درجے پر لائیں۔ دہی، زیرہ، دھنیا پاؤڈر، کاجو پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر اور نمک ملا دیں۔ اچھی طرح مکس کریں۔ چند منٹ تک پکائیں۔ درمیانی آنچ پر 15 منٹ تک ڈھانپیں اور پکائیں یہاں تک کہ نمی تقریباً بخارات بن جائے، تیل الگ ہو جائے اور چکن مکمل طور پر پک نہ جائے۔نمک کا ذائقہ چیک کریں۔ بھاری کریم، گرم مصالحہ پاؤڈر، کٹی ہری مرچ، ایک چٹکی چینی اور قصوری میتھی شامل کریں۔ ہلکی آنچ پر 1 سے 2 منٹ تک پکائیں، بند کر دیں۔ لال مرچ اور کٹی ادرک کے ساتھ چھڑکیں۔ فوری طور پر روٹی، چپاتی یا زیرہ چاول کے ساتھ سرو کریں۔ یہ بہت اچھا ہے. کوشش کرو.

دھواں دار ذائقہ کے لیے - پکے ہوئے چکن کے اندر ایک چھوٹا پیالہ رکھیں۔ چارکول کو آگ پر 4 سے 5 منٹ تک گرم کریں۔ اسے سٹیل کے پیالے میں رکھیں اور اس پر ایک کھانے کا چمچ گھی ڈال دیں۔ فوری طور پر پین کو ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔ ایک یا دو منٹ کے بعد، چارکول کو ہٹا دیں. فوراً سرو کریں۔

Comments

Popular posts from this blog

How To Make Kabuli pulao recipe.

How To Make Chicken Manchurian

How To Make Chana Chat